fjalledarna.blogg.se

2012-10-28
18:02:00

PROJEKT

Efter en vecka med fjällsäkerhet var det denna vecka dags för oss att börja arbeta med våra projekt. Sammanlagt är nio veckor under utbildningen avsatta i schemat för projektarbete och denna var alltså den första. Då vi hade lov efter denna vecka valde många att åka hem och jobba med projekten.

Innan projektveckan gick Håkan igenom vad man ska tänka på när man arbetar i projektform. Han berättade att före projektets start ska en skriftlig projektbeskrivning lämnas in. Där beskriver man bland annat vad syftet och målet är, hur genomförandet och redovisningen ska gå till samt lägger upp en budget över vilka kostnader man beräknar komma ha under projektets gång. Efter projektets slut ska man sedan redovisa resultatet, både skriftligt och muntligt.

Vi fick även berätta för varandra i klassen vilka projekt vi hade planerat att genomföra, vilket var väldigt intressant att lyssna på då det var en uppsjö av olika projekt som presenterades. Vissa har valt att göra flera kortare projekt och andra ett längre som genomsyrar hela utbildningen. Ett axplock: vintertur i Børgafjell nationalpark, skriva artiklar om friluftsliv, bygga en flotte och färdas på denna längst Klarälven, göra en dokumentärfilm, bestiga Matterhorn och åka Vasaloppet.

Att vara veckoansvarig för denna vecka var inte särskilt krävande, då alla skötte sig själva och vi inte hade några schemalagda lektioner. Förhoppningsvis förflöt veckan utan större problem för alla.

/ Emilia


2012-10-21
18:01:00

FJÄLLSÄKERHET

Vecka 42 hade vi fjällsäkerhet på schemat. Det var vi, Hannes Baker och Teo Day som var veckoansvariga. Under veckan skulle vi bland annat gå igenom orientering med karta och kompass, vad och strömmande vatten, helikoptersamverkan, fjälledarnormen, riskanalysering med mera.

Orienteringen började i klassrummet med teori. Vi gick igenom hur man tar ut en kompassrikting, och framförallt hur noggrann man måste vara när man följer den. Kartläsning var också en del av teorin.Efter lunch var det sedan dags för att praktisera det vi lärt oss inomhus. Vi gick till elljusspåret där Åsa hade gömt kontroller med Tea. Man letade (tävlade) två och två. Teodor tog sin traditionsenliga orienteringssnus för att bli mer skärpt, när han gick med Fredrik. Kontrollerna bestod av bokstäver som sedan skulle bilda ett ord. En bokstav saknades så ordet kunde bli både ALPMASSIV eller VISSELAPA. Hannes och Ottilia gissade på VISSELAPA...

Det var fel.

En stor del av veckans baktanke var riskanalysering. Det innebär i stora drag att man gör en lista på alla risker man kommer på kring en tur/aktivitet. Detta ökar ens risktänk och gör en mer medveten om att saker kan gå snett. Men framför allt förbereda sig på vad man kan ta för åtgärder innan olyckan är framme. Ekvationen man använder sig av är, sannolikhet x konsekvens = risk. Målet är att minimera risken.
Det här fortsätter man med under hela utbildningen.

Veckans höjdpunkt var utan tvekan strömmande vatten och vad. Vi började med teori för att sedan ge oss ut till en större bäck, för att prova. Natten innan hade det börjat snöa och det var minusgrader i luften. Folk hade olika taktiker vad gällde kläder under vadet. Vissa körde på regnbrallor som de tejpade fast vid skorna, och andra körde i bara underkläder. Det var riktigt kallt. Vissa delar av veckan var tyvärr inte tillräckligt planerade. Men överlag var veckan väldigt rolig med många timmar ute, skratt och lärdomar.

Hannes och Teodor


2012-10-14
18:01:00

KULTUR OCH EKOLOGI

Vi började veckan med ekologi och i grupper om två fick vi i uppgift att inventera ett skogsområde på 100x100 m någonstans i Storuman med omnejd. Vi studerade och antecknade vilka mossor, lavar och andra växtligheter som fanns inom området. Det var även viktigt att fundera kring terrängen och vilka träd som dominerade på platsen. All fakta skulle sedan sammanställas i en redovisning inför klassen.

Under onsdag förmiddag åkte vi buss till Arjeplog där vi efter lunch skulle få en guidad tur på Silvermuseet. Där berättade vår guide om en läkare som kom till Arjeplog i början på 1920-talet och som genom sitt samlande av föremål från de samer han träffade under sina hembesök sedan skapade Silvermuseet. Innan vi släpptes lösa i museet fick vi sätta oss i en "biosalong" där vi fick ta del av ett fantastiskt bildspel om Arjeplog. Förutom att se alla silverföremål som fanns bevarade fick vi även gå runt och studera samerna och nybyggarnas gamla redskap och möbler som stod vackert uppställda på flera våningar. Sängar, dräkter, gamla plåtburkar och flaskor - ja, det fanns mycket att vila sina ögon på! I anslutning till museets salar fanns det även en presentshop med böcker, porslin och smycken där det gjordes både ett och två fynd.

Torsdagen bestod till hantverk till 100%. Tillsammans med skolans slöjdlärare Evald valde många att börja på egna knivar. Det skulle väljas träslag, ren- eller buffelhorn och hur formen på kniven skulle se ut. Sedan var det bara att sätta igång! På grund av limmets långa torktid fick vi avsluta knivarbetet efter några timmars slipande och fixande och fortsätta vid ett senare tillfälle. Under fredagen jobbade alla på egen hand med att skriva projektbeskrivningar och börja läsa på en bok.

Penélope


2012-10-07
17:59:00

DJUR OCH NATUR I PIELJEKAISE

Vecka 40 åkte vi till Pieljekaise Nationalpark. Dag 1 utgick vi ifrån Jäkkvik och tog oss hela vägen till en liten sjö väster om Pieljekaisetoppen. Väl uppe på kalfjället fick vi uppleva vårt första snöfall tillsammans samtidigt som vi pulsade oss fram igenom decimeter djup snö. Vi turades om att leda gruppen och öva på turteknik och navigering på vägen upp. Väl framme slog vi läger för två nätter, kom överens om vart dassområdet skulle ligga och hur man signalerade att en sten redan använts.

Dag 2 väcktes vi av Joachim Kaiser, en av våra ledare för veckan, för att locka på 'elken' som han med tysk brytning kallar dom. Vi tog med oss fika, sittunderlag och kikare och gick till dalen strax söder om vår lägerplats. Innan vi kom fram till vår tänkta utsiktsplats stannade vi till och övade på lockrop. Här förklarade Kaiser att vi inte bara kunde få se 'elken' utan även hungrig björn om vi hade tur. Väl framme vid dalkanten smög sig dimman tjock och ogenomtränglig in över oss. Efter en trevlig fikapaus beslöt vi oss för att återvända till lägerplatsen för att öva navigering med dålig sikt.

Dag 3 fick vi lite sovmorgon. Efter frukost gick vi igenom vikten av att vara i tid när man befinner sig i fält. Med solen i ryggen bröt vi läger och fick i mindre grupper planera hur vi skulle ta oss till lägerplats två. Vandringen gick i en rasande fart och det var glada miner utspridda över hela leden. Mot slutet stötte vi på ett oförutsett hinder, ett vad som det var sagt att vi inte skulle ha behövt göra. Vandringsstavar hyvlades till vid vattendraget och vadet navigerades med bravur. I och med att vi vek av från vandringsleden tog vi till karta och kompass för att ledsaga oss mot vindskyddet som utgjorde målet för dagens strapats.

Dag 4 var regnet över oss och skalplaggen fick äntligen brukas. Vi fortsatte öva turteknik på vägen till Gauto där bussen väntade. Väl hemma i Storuman gick vi till vår sponsor, Kitas Krog, och åt pizza och drack läskeblask.

Johan och Jon.