fjalledarna.blogg.se

2013-06-25
11:49:00

KLÄTTRING

Under den senaste veckan var Teodor Day och Jon Ranunger veckoansvariga.

Veckan bestod av fyra dagars grundkurs i klippklättring som ingår i utbildningen.

Man kunde även välja till räddningskurs 1 och 2.

 Hennes agerar offer och hoppas på räddning av Fredrik under räddningskurs 2. 

 

Under utbildningens gång bodde vi i Stugun, några mil utanför Östersund och klättrade på Stuguberget. Under dagarna som vi var där så låg vi i tält nedanför bergsvägarna och detta förhöjde och gjorde veckan ännu härligare efter att inte varit ute en längre tid i tält på flera veckor.

Vi hade delat upp klassen i fyra lag efter tidigare erfarenheter, inlärningsmetoder och intresse.

Första dagen fick vi börja med att gå igenom all utrustning, knutar och repellering nedför väggen.

 

 

Andra dagen gick fortsatte vi med att lära oss bygga ankare för att kunna repellera ner sig men även klättra upp.

Det var även under dag två som klättermomentet kom i i bilden och alla fick prova på för att hitta sin egen metod och teknik för att ta sig upp.

Tredje dagen fortsatte vi med ankarbyggen och användning av kilar, kammar och slingor för att bygga sådana. Den utrustning som vad läskig att använda i början av veckan började man nu att lita mer och mer på.

Vi fick också en lätt genomgång evakuering men inget större för det kom mer på extrakursen.

Fjärde dagen var en heldags klättring med en 2,5h led klättring – två replängder lång, en sk. Multipitch, och efter lunch fick man fortsätta att finslipa på sin teknik genom att antingen topprepsklättra eller för dom som vill, ”tradda” (traditionell klättring). 

Rodriguez påväg uppför hickande giraffen 

Veckan tycker jag har varit mycket lärorikt och man känner sig nu säker att gå ut med sina vänner och genomföra en säker klättertur. Man har också insett vilken användning man kan ha av klättringen utanför klippväggen med alla knutar och reptekniker man lärt sig som är bra att kunna om man vill jobba inom t.ex. fjällvärlden

 

 Ottilia och Lina väljer att hänga löst i Stugun efter en toppenvecka!

Mvh

Jon Ranunger


2013-06-01
19:33:00

KANOT OCH FÅGLAR
Den här veckan varvade vi mellan fågelskådning och kanotpaddling i kanadensare.

Fågeldelen började med att vi studerade inspelade fågelläten tillsammans med bilder på ett antal vanliga arter. Sen gick vi ut för att försöka lokalisera och få syn på bl.a. bofink, lövsångare och björktrast. När man stannar upp och lyssnar så hör man hur otroligt många läten som hörs samtidigt! På tisdagen åkte vi med tubkikare och fågelböcker till ett fågeltorn i Ammarnäs för att fortsätta studera fåglar. Här såg vi knipor, brushane, bläsänder och drillsnäppor plus ett flertal andra arter.

Måndag eftermiddag tillbringade vi i badhuset i Storuman. Där tränade vi på att välta kanadensare rätt väg efter tippning, för att veta hur man gör om man ex. skulle råka välta upp och ner ute på en sjö. På onsdagen tränade vi paddlingsteknik på en sjö strax utanför Storuman. Det var strålande solsken och klarblå himmel, så vi njöt gott av att sakta glida fram över vattenytan.

På torsdag morgon åkte vi iväg till Bäsksjön i Vilhelmina kommun. Där skulle vi, i två olika grupper under två dagar paddla kanot med Björn Andresen och skåda fågel med ornitologen Inga Olofsson.

Gruppen som skulle paddla fick först lära sig lite grundläggande paddlingsteknik och hur man mest effektivt styr en kanot. Sen var det dags att ge sig av! Det var en helt underbar tur på Baksjöån med fantastisk natur längst stränderna. Grönskande björkar och gula kabbelekor reflekterades i det blanka vattnet och allt som hördes var fågelkvitter. Efter vi paddlat ungefär en och en halv timme kom vi fram till lägret som Björn byggt upp. Medan vi satt vid eldstaden och åt lunch berättade Björn om sitt företag Silence of Lapland och efter maten visade han tältkåtan som han bygger upp varje år. De flesta av oss lyckades somna på renskinnen inne i kåtan och efter den sköna middagsluren packade vi kanoterna och paddlade iväg i tystnad.

Fågelskådningsgruppen fick alltså träffa ornitologen Inga Olofsson, en sann entusiast och glädjespridare. Vi tittade och lyssnade på några vanliga fågelarter som bergfink, bofink och lövsångare. Vi fick även stifta bekantskap med bland annat enkelbeckasinen, bläsanden, knipan, sångsvanen, grönbenan, sädgåsen och den otroligt vackra svarthakedoppingen. En av grupperna hade även turen att se en älgko med kalv!

Tack Björn och Inga för två fantastiska dagar och vädergudarna för det fina vädret.

/ Per-Erik och Emilia